Publicaties

Hét boek over gedeeld eigenaarschap in het huishouden. Weg met frustraties over huishoudelijk werk dat enkel op jouw schouders lijkt terecht te komen. Werk dat enkel gezien wordt als het eens niet gedaan is. Werk waar je zelden een dankjewel of goed gedaan voor krijgt.

De combinatie betaalde arbeid en onbetaalde arbeid (opvoeding, huishoudelijke taken, mantelzorg, vrijwilligerswerk …) staat toenemend onder druk en is evenzeer toe aan een inspirerend verhaal.

‘Het persoonlijke is politiek’ komt uit de feministische beweging en geldt bij uitstek voor de combinatieproblematiek. We mogen het niet reduceren tot een conflict in de privésfeer, maar moeten het beschouwen als een maatschappelijke uitdaging.

In 2019 namen de werknemers van Femma Wereldvrouwen de uitdaging aan. We gingen met z’n allen minder werken en probeerden een jaar lang de 30-uren-werkweek uit. Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel onderzochten onze tijdsbesteding voor en na het experiment om te zien welke effect minder uren werken nu werkelijk op ons leven heeft. Konden we onze eigen mix beter organiseren?