Op voorhand hebben we de beste voornemens. Natuurlijk zouden we er altijd voor ons kind zijn, streng maar rechtvaardig opvoeden, nooit roepen, op woensdagmiddag samen knutselen met wc-rolletjes en stralend in de speeltuin de schommel duwen.

Het is zo makkelijk een perfecte moeder te zijn, tot je daadwerkelijk kinderen hebt. De dag dat je misselijk van slaaptekort op het werk verschijnt met spuugvlekken op je schouder, herken je jezelf misschien niet meer. Net als op het moment dat je alweer op een lego-blokje trapt en je jezelf luider hoort vloeken dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Of dat moment dat je in de spiegel kijkt en je realiseert dat je met een stuk chocolade en de deur op slot op toilet bent gaan zitten, om toch maar heel even me-time te hebben.

Het moederschap. Je verbaast je elke dag over jezelf.
Wat voor type moeder ben jij?

De helikopterouder

Als een helikopter cirkel je boven je kind. Jij bent altijd in de buurt, verliest je kind geen moment uit het oog en je speurt de omgeving af om alle mogelijke onheil te elimineren. De helikopterouder is beschermend en alomtegenwoordig.

De evenementenplanner

Druk druk druk. ‘s Ochtends en ‘s avonds doe je het huishouden en je probeert zo veel mogelijk werk in een paar uurtjes te proppen, want als ouder ben je een evenementenplanner. Je kinderen mogen zich geen seconde vervelen en moeten altijd een gedifferentieerd en gevarieerd aanbod aan interessante, leerrijke activiteiten en ervaringen krijgen. Met de museumpas in de hand reizen jullie door het hele land!

De sneeuwschuiver

Als ouder loop je voorop en maak je de baan vrij, zodat je kinderen geen obstakels of uitdagingen tegenkomen als ze zich door het leven bewegen. Je leest de boeken waarover ze een boekbespreking moeten schrijven eerst, staat klaar om ze op te halen als het regent, vist alvast de champignons uit de spaghettisaus en bespreekt hun noden en gevoelige karakter even met hun toekomstige leerkrachten op school.

De tijger

Jouw kind zal PRESTEREN. Zorgvuldig selecteer je een aantal hobby’s zoals viool of piano spelen en op hoog niveau sporten. Een uitgekiend trainingsschema, wat druk, dwang en controle doet de rest. Je haalt het maximum uit je kind(eren)!

De outsourcer

Je vriendinnen komen maar al te graag bij jou langs, want jij hebt het nummer van minstens vijf betrouwbare babysits en drie poetshulpen. Je bent een krak in het maken van een schema en besteedt het woensdagmiddagknutselen met veel gemak uit.

De bio boerin

Leve de vrije uitloop! Je beweegt je relaxed door het leven en zo ook je kinderen. Waar ze precies zijn? Goh, vast wel ergens in de buurt. Je gaat vast niet dood van een keer uit de sloot te drinken en zand schuurt de maag!

De rechercheur

Je getrainde oog ziet alles. Vermijdt je kind oogcontact? Hij/zij heeft vast iets te verbergen. Via slimme apps heb je inzicht in het surfgedrag, uitgavenpatroon en de whereabouts van je kind. Geen verliefdheid blijft onopgemerkt, geen plukje wiet verborgen. Je doet een background check bij vrienden en vriendinnen en je hebt een plaksnor en een bril waarmee je op vrijdagavond in het café zit waar ze hebben afgesproken.

Mama paparazza

Wat fijn, een uitje. Je kinderen weten het al. Je haalt je fototoestel boven en dan is het lachen. Zelf produceer je een glimlach die niet verraadt dat de jongste al drie keer in haar broek heeft geplast en de oudste alleen maar zeurt. Allemaal netjes en idyllisch op de socials! Cheeeese!

De luizenmoeder

Jij bent heel betrokken en verantwoordelijk. Als er op school moeders gevraagd worden om te controleren op luizen, een kraampje te verzorgen op het schoolfeest of de kinderen te komen schminken met carnaval, sta jij als eerste in de rij.

De BFF

Je bent echt de BFF van je kind. Jullie delen lief en leed. Natuurlijk vindt je kind het wel eens gênant als je over je seksleven vertelt, maar moet kunnen! Toch?

De bakfietshippie

Met een bakfiets vol kindertjes rijd jij op woensdagmiddag naar de bibliotheek en de zelfpluktuin. Je haren wapperend in de wind. Als jullie thuis zijn, maak je thee en zet je de gemberkoekjes op tafel. Met een beetje geluk kunnen jullie straks nog even yoga doen voor het macrobiotische avondmaal!

Alle gekheid op een stokje. Het moederschap is een behoorlijke uitdaging.

Hoe zat dat eigenlijk vroeger? Waren onze moeders en grootmoeders ook helikopterouders of tijgermoeders? Hadden zij wel tijd voor zichzelf? Hoe hielden zij alle ballen in de lucht en alles in balans?

In het webinar van 19 april duiken we met Noëmi Willemen in de geschiedenis van de beruchte “balans” tussen werk en leven. We bekijken de geschiedenis van de tijdsbeleving van moederen en “eigen tijd”. En we zoeken inspiratie in verschillende feministische tradities om te bekijken hoe we anders over deze spanning kunnen denken en hoe we de spanning kunnen verlichten. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze mede-moeders, en de vrouwen die na ons komen.

Je denken over het moederschap en hoe wij dat in onze huidige samenleving invullen, wordt in het webinar behoorlijk opgeschud en uitgedaagd. Je verbreedt en verruimt je perspectief en je krijgt inzicht in de verhouding tussen maatschappelijke structuren en persoonlijke keuzes.

Delen: