Of ze mochten komen filmen op kantoor en wat werknemers interviewen. Want de federale regering had net een arbeidsdeal beklonken, met de vierdagenwerkweek als mediagenieke blikvanger. En had Femma Wereldvrouwen daar geen ervaring mee, met die vierdagenwerkweek?  

We hielden de journalistieke boot af. Omdat de arbeidsdeal met de vierdagenwerkweek mijlenver verwijderd is van onze visie op arbeid, met een innovatieve 30-urenwerkweek als blikvanger. 

Vergis je niet: de federale vierdagenwerkweek doet je niet minder werken. Ze perst je arbeidstijd gewoon in vier dagen. De regering pretendeert dat daarmee de balans tussen werk en gezin verbetert.

Voor ons is ze een zoveelste illustratie van de negatie van onbetaalde arbeid. 

Die negatie treft vrouwen keihard. Vrouwen verrichten namelijk het merendeel van huishouden en zorg. Daardoor werken ze vaak deeltijds, maken ze minder carrière en bouwen ze minder pensioen op. En hebben ze ook fors minder vrije tijd.  Dat weegt op een mens. 

De negatie van onbetaalde arbeid vergroot bovendien de ongelijkheid tussen vrouwen. Tussen zij die zich een poetshulp en een tijdskrediet kunnen permitteren en zij die dat niet kunnen.  

Daarom staken wij vandaag, op Internationale Vrouwendag. We zijn de maatschappelijke onderwaardering van al die onbetaalde arbeid beu. We zijn het beu dat vrouwen hiervan de dupe zijn. We zijn het beu dat arbeid steevast verengd wordt tot betaalde arbeid.  

Onze collectieve 30-urenwerkweek vertrok van de idee dat een kwaliteitsvolle combinatie van betaalde en onbetaalde arbeid voor iedereen mogelijk moet zijn. We zagen in de praktijk dat ze zorgde voor meer balans en rust. Ze verhoogde de kwaliteit op verschillende levensdomeinen, zoals kinderzorg, huishouden en vrije tijd.  

Vandaag houden we de journalistieke boot niet af. U mag ons gerust komen interviewen en filmen in De Maekerij – voor 1 dag De Staekerij- in Leuven. We leggen u graag uit waarom onbetaalde arbeid zo waardevol is en hoe we ze beter kunnen waarderen! 

Namens Femma Wereldvrouwen 

Ilse De Vooght 

Delen: