Lezen.
Het kost moeite, het vraagt veel concentratie en tijd. En je kan het niet makkelijk combineren met andere taken, zoals strijken of autorijden.

Misschien vind jij lezen ook wel uitdagend. Altijd al, of sinds je die burn-out hebt gehad of sinds de geboorte van je kinderen. Of je worstelt met dyslexie waardoor lezen nog net iets complexer voor je is.

Wil je het lezen toch niet helemaal opgeven?

Vijf manieren om lezen een pak makkelijker te maken.

 1. Ga voor een luisterboek
  Er bestaat een enorme markt aan luisterboeken. Sommige kan je gratis online vinden, en anderen vind je op platformen waarop je een abonnement kan nemen. Een luisterboek is laagdrempelig. Op die manier kan je ‘lezen’ terwijl je auto rijdt, wandelt, fietst, in  bad ligt, strijkt of kookt. In het bijzonder fijn als je problemen hebt met je zicht of een aandoening zoals dyslexie.
   
 2. Kies een boek met een speciaal lettertype
  Als je dyslexie hebt, kan je een boek kiezen met een speciaal lettertype en een bepaalde bladschikking, waardoor het lezen voor jou een stuk makkelijker en toegankelijker wordt. Ook bestaat er van sommige boeken een kortere versie die makkelijker te lezen is.
   
 3. Speel vals en kijk de film of de serie
  Vele boeken zijn verfilmd, en hoewel een plot soms wel wat aangepast wordt om goed te werken in een serie of een film, sluiten deze boeken en hun verfilming vaak goed bij elkaar aan. Wil je graag meer lezen maar is het voor jou niet mogelijk? Kijk dan de film of de serie. Je bent vast op een leeftijd waarop je leerkracht je niet meer kan betrappen.
   
 4. Kies voor een ander genre
  Natuurlijk is het heerlijk vuistdikke romans te lezen, als je de tijd en de mogelijkheden hebt. Maar als je druk bent, moeite hebt je te concentreren  of last hebt van vermoeidheid, dan is een ander genre misschien net iets meer geschikt voor jou.
  Kijk bijvoorbeeld eens bij de graphic novels. Er is een mooi aanbod stripverhalen voor volwassenen. Nee, niet (alleen) over superhelden of monsters, maar ook over persoonlijke ontwikkeling, levensverhalen en zelfs de menopauze.
   
 5. Kort en krachtig
  Als je wil bijleren maar je hebt niet de mogelijkheid te lezen, kan het een idee zijn om af en toe een TedTalk te beluisteren of te bekijken. Je hebt ze over heel uiteenlopende onderwerpen. Ze zijn kort, krachtig en je steekt er altijd iets van op.

In de leesclub van Femma Wereldvrouwen besteden we graag aandacht aan alternatieven voor lezen.

 • Geef hier je naam en e-mailadres op voor onze maandelijkse mail met leestips!
 • Word lid van onze Facebookgroep ‘Ongetemd Lezen’.
 • Neem deel aan onze leesclubmeetings online. Op 24 februari komen we samen (eveneens online en van 20 tot 21u30) om ‘Ik ben een eiland’ van Tamsin Calidas te bespreken. Aanmelden kan hier. En op 29 maart praten we over ‘De herontdekking van het lichaam’ van Bregje Hofstede. Schrijf je hier in.
Delen: