Op zoek naar het perfecte speelgoed als cadeau?
Speelgoedfolders liegen er niet om: blauw hoort bij jongens en roze hoort bij meisjes. Dat moet toch anders kunnen? Zo denkt ook onze Femmaredactrice Lobke die er ondertussen een sport van gemaakt heeft om een gevarieerd aanbod aan speelgoed in huis te halen.
Die indeling in jongens- en meisjesspeelgoed is niet zo onschuldig als ze in eerste instantie lijkt.
Meisjes- en jongensspeelgoed
De speelgoedfolders liegen er alvast niet om, maar laat het daar net beginnen. Bij het doorbladeren van het hoopje speelgoedfolders dat in onze brievenbus belandde, valt het op dat speelgoed nog altijd wordt opgedeeld in meisjes- en jongensspeelgoed. Dat is spijtig. Want kinderen leren al spelend, ze ontwikkelen zich met speelgoed en ze leren er ook verschillende vaardigheden mee. Net daarom is het zo belangrijk om hen niet van kleins af aan in hokjes te stoppen, maar hen in contact te brengen met verschillende types speelgoed. ‘Maar waarom maak jij je daar dan zo druk over’, hoor ik je denken. Wel, omdat die indeling in jongens- en meisjesspeelgoed niet zo onschuldig is als ze in eerste instantie lijkt. Je geeft jongens namelijk de boodschap hoe echte jongens zich moeten gedragen en aan meisjes leer je dat ze in de keuken moeten werken, moeten strijken, dat ze lief en zorgend moeten zijn voor hun baby’s. Speelgoed zorgt er mee voor hoe hard wij onze kinderen van bij de geboorte al in het meisjes- en jongenshokje stoppen en als ouder is het niet gemakkelijk om dat te doorbreken, zeker niet als de speelgoedfabrikanten en kinderprogramma’s op televisie dit cliché blijven bevestigen.
Bij het opvoeden van mijn drie kinderen probeer ik dat zoveel mogelijk te nuanceren en mijn kinderen niet in hokjes te stoppen. Tuurlijk mogen jongens ook wenen en moeten meisjes niet altijd gepamperd worden. Meisjes mogen ook naar de voetbal gaan en ravotten met hun vriendjes. En papa’s mogen afwassen, mama’s mogen gaan werken en moeten niet altijd thuisblijven om voor baby’s te zorgen. Ik ben ervan overtuigd dat je als ouder echt iets kan veranderen in de maatschappij door te beginnen met nadenken over je eigen gedachtes en gedrag. Het verschil maak je zelf. Laat je kinderen bijvoorbeeld zelf hun speelgoed en hobby’s kiezen of laat tijdens het voorlezen de personages eens van geslacht veranderen. En stop vooral met altijd roze speelgoed te kopen voor je dochter en te verwachten van je zoon dat hij altijd stoer doet.
Benieuwd naar de verhalen van Lobke over hoe ze haar kinderen opvoedt? Volg haar op haar persoonlijke blog www.leukewereld.be
Enkele tips bij je volgende zoektocht naar het ideaal cadeau!
Onze Femmaredactrice Lobke is mama van drie kleine kinderen: Kobe (8 jaar), Frauke (6 jaar) en Mil (1,5 jaar). Leuk, uniek speelgoed verzamelen voor haar kroost is ondertussen een sport geworden. Benieuwd hoe zij het doet? Enkele tips voor je volgende cadeau voor een kind.
1. Kies voor duurzaam (liefst houten!) speelgoed
Er zijn veel redenen te bedenken om te kiezen voor duurzaam speelgoed. Zo heeft niet alleen het milieu baat bij duurzaam geproduceerd speelgoed, maar gaat het vaak ook langer mee, is het veiliger voor je kind en in de meeste gevallen een lust voor het oog. Zelf ben ik grote fan van het houten speelgoed van Grimm’s. Dat is antroposofisch duurzaam houten speelgoed waar kinderen met hun fantasie en verbeelding van alles mee kunnen maken. Hun populaire regenboog bijvoorbeeld is zowel verkrijgbaar in mooie felle kleuren als in pastelkleuren, zwart-wit of naturel. Op internet en Instagram vind je talloze voorbeelden van hoe je kind (en jijzelf) hiermee kan spelen.
2. Speelgoed moet niet nieuw zijn
Op rommelmarkten, tweedehandsbeurzen, tweedehandssites of bij familie en vrienden vind je gegarandeerd speelgoed dat aan een tweede leven toe is. Loop regelmatig eens een kringloopwinkel binnen. Wanneer je retro speelgoedschatten vindt, houd die dan bij als volgend sinterklaascadeaut of pakje voor onder de kerstboom.
3. Vertrek vanuit je kind
En niet vanuit wat je zelf leuk vond toen je klein was en wat toen normaal was. Elk kind is anders en elk kind zal ook met ander speelgoed willen spelen. Zo zullen sommige jongens heel blij zijn met een LEGO-bouwset en zullen andere jongens liever met een keukentje spelen. Durf voorbij de roze en blauwe wereld te kijken. Speelgoed hoort niet enkel voor jongens of enkel voor meisjes te zijn. Kinderen moeten vrij kunnen kiezen met wat ze spelen.
4. Less is more
Je kind heeft geen baat bij een kamer vol speelgoed, integendeel. Vaak verstop ik zelfs een deel van hun speelgoed en vervang ik een deel van de speelgoedbakken regelmatig. Zo raakt je kind opnieuw geprikkeld en kan het gemakkelijker kiezen. Op die manier kan je als sinterklaascadeau misschien iets van je zolder halen, want je kind was zelfs vergeten dat hij dat speelgoedje had (echt gebeurd hier!).
5. Een beleving als cadeau
Kinderen herinneren later niet de uren die ze op hun iPad of spelcomputer doorbrachten. Wel de leuke boswandeling die ze samen met jou deden of het bezoekje aan de zoo. Geef eens een beleving als cadeau, daar hebben je kinderen veel meer aan. Zo gaf mijn zusje, die meter is van Kobe, vorig jaar een meetjesdagje Pairi Daiza cadeau met als afsluiter een grote pizza. Mijn zoontje spreekt er nog altijd over, terwijl hij de materiële cadeautjes die hij ooit kreeg al lang vergeten is.