Ook geen gelijke rolverdeling bij jou thuis?
Maak het bespreekbaar met de Geen-Verliesmethode
Met de Geen-Verliesmethode los je conflicten op door naar oplossingen te zoeken die voor beiden partijen acceptabel zijn. De Amerikaanse klinisch psycholoog Thomas Gordon lanceerde de methode eerst om de opvoedingsstijl en de relaties tussen ouders en kinderen te verbeteren. Later paste hij dezelfde methode toe op vele andere situaties. Ook bij een ongelijke rolverdeling thuis, kan de Geen-Verliesmethode uitkomst bieden.
Stap 1 Benoem het gezamenlijk conflict en maak duidelijk waar je behoefte aan hebt
Voordat je aan een oplossing werkt, is het noodzakelijk samen te defi niëren welk conflict er tussen jullie speelt. Benoem wat jij voelt en vindt en laat je partner dat ook doen. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het niet eerlijk dat ik zoveel huishoudelijke taken op mij neem terwijl wij allebei een drukke job hebben. Ik wil graag dat we beslissen hoe we de taken gelijker kunnen verdelen.’
Stap 2 Bedenk samen alternatieve oplossingen.
Als je het conflict hebt gedefinieerd kun je samen naar oplossingen toewerken. Ook die bedenk je samen. Ga altijd uit van een aantal mogelijke oplossingen. Bijvoorbeeld: ‘Ik zou graag willen dat we beginnen met een lijst te maken van alle karweitjes die hier gedaan moeten worden. Laten we eerst beginnen met de karweitjes uitkiezen die we het leukst vinden om te doen. ’
Stap 3 Beoordeel samen de mogelijke oplossingen
Bijvoorbeeld: ‘Al onze planten water geven kost minder tijd dan het doen van alle boodschappen. Of: ‘Bij het afwassen na de warme maaltijd hoort eigenlijk ook het aanvegen van de keuken en de eetkamer. Of: Wie ruimt de tafel af na het ontbijt?
Stap 4 Neem samen besluiten
Bijvoorbeeld: Hoe snel na de maaltijd moet de afwas worden gedaan of opruimd worden en de vloeren geveegd? Wie maakt de boodschappenlijst. Wie kookt wanneer?
Stap 5 Hoe worden de besluiten uitgevoerd?
Stap 6 Evalueer
Check na verloop van tijd nog eens of de oplossing werkt. Is dit niet het geval, dan herhaal je samen stap 1 tot en met 6.
Hoe kwam/kom jij tot goeie afspraken thuis? Deel gerust je tips in de reacties!
Dit artikel verscheen eerder in Femma Magazine april 2017