Mannen en kinderen hebben vaak hun eigen plek. Een plek om alleen te zijn, tot rust te komen, te gamen, bier te drinken, het gereedschap minutieus uit te stallen of ongestoord te werken. Alle clichés op een stokje, maar voor vrouwen blijft vaak de keukentafel over. Een plek waar iedereen langs loopt, zijn sleutels of vuile kopjes laat staan of gewoon doodleuk aanschuift.

En toch heb je als vrouw soms ook gewoon nood aan tijd en ruimte voor jezelf. Rust, even helemaal niets.

Een plek om je creativiteit te laten stromen, die meditatie te doen, tijd te besteden aan yoga of journaling. Een plek om de prikkels van de dag te verwerken en even alleen te zijn met je gedachten. Een plek om tot rust en op adem te komen.  Een plek waar je je werk kan achterlaten als je klaar bent. Een deur waar een bordje met ‘niet storen’ op kan.

Ook jij hebt immers - misschien wel meer dan de anderen - nood aan een plek om alleen te zijn en je batterijen op te laden, zodat je daarna weer liefde en aandacht aan je huisgenoten kan geven.

Met deze tips creëer jij jouw eigen plekje in huis!

 1. Waar-dan-ook
  Niets voor mij want we hebben geen extra kamer, zou je kunnen denken. Voor je het idee schrapt, realiseer je dan dat je geen extra kamer nodig hebt. Een eigen plek kan je creëren in het tuinhuisje, ergens in een hoekje, op zolder, in de kelder, … Waar dan ook. Bij een vriendin zag ik ooit een uitklapbaar bureautje naast de wasmachine. Heb je wat ruimte buiten? Wat houdt je tegen om een caravan te zoeken op marktplaats en die gepimpt in je tuin te zetten. Verboden voor onbevoegden!
   
 2. Verzamel de plaatjes
  Als je op Instagram en op Pinterest ‘she shed’ intikt, komen de mooiste plekjes en de fijnste hoekjes voorbij. Maak een Pinterest board of volg de hashtag op Instagram en begin met het verzamelen van ideeën.
   
 3. Maak een moodboard
  Een stapel tijdschriften, papier schaar en lijm. Meer heb je niet nodig om een moodboard te maken. Blader de tijdschriften door en scheur alles uit wat je aanspreekt. Kleuren, stijl, voorwerpen, … Maak er een geheel van en gebruik dat als moodboard voor jouw eigen plekje!
   
 4. Bepaal de functie
  Heb jij een plek nodig om te ontprikkelen? Lees je graag? Doe je graag handwerk? Wil je een werkplek? Bepaal de functie van jouw eigen plekje. Als je alleen ongestoorde tijd kan doorbrengen, wat doe je dan het liefst?
   
 5. Ga creatief aan de slag - DIY
  De meest waardevolle dingen zijn niet de dingen die je veel geld hebben gekost. Wel de dingen die je met liefde en zorg gemaakt hebt. Misschien wil jij zelf wel gordijnen naaien, kussens maken, een mooie plaid breien, … voor jouw eigen plekje. Neem een kijkje op femmamaakthet.be voor leuke ideeën!
   
 6. Ga op schattenjacht
  We weten allemaal wat er te vinden is in de grote woonwarenhuizen. Wat je niet weet, is welke schatten je bij de kringloop kan vinden. Dat ene unieke beeldje/stoeltje/kastje/… maakt jouw eigen plekje vast heel bijzonder. En het is goedkoop én ecologisch.
   
 7. Verboden voor onbevoegden
  De regels moeten van in het begin duidelijk zijn. Je wil je tienerdochter niet met een zak chips en haar vriendinnen in jouw zorgvuldig ontworpen gezellige hoekje terugvinden. Je eigen plekje is voor jou, en als je daar bent, word je enkel gestoord als het echt niet anders kan.
   
 8. Kleur en geur
  Het is leuk om de muur een likje verf te geven of door de keuze van een tapijt of kussens en een dekentje de juiste sfeer op te roepen. Maar had je ook al gedacht aan een geurtje? Een geurkaars of diffuser maken het nog net iets meer ‘eigen’.
   
 9. Comfort
  Zorg dat je lekker zit. Als je op een krukje zit waar je rugpijn van krijgt, zal je niet vaak terug te vinden zijn op die fijne plek, hoe mooi het ook vormgegeven is. Zorg voor wat comfort: niet te warm, niet te koud, een goede zitplek, fijn licht, …
   
 10. Laat je inspireren
  Doe mee met de lunchsessie op 10 februari. Nestcoach Els reikt je ideeën én een plan aan om jouw eigen plekje te creëren thuis. Meld je hier aan
Delen: