Hoe kijkt Anita tegen de 30-urenweek aan?
In 2019 schakelen alle medewerkers van Femma vzw over naar een nieuwe voltijds van 30 uur per week. Dit actie-onderzoek loopt van 1 januari tot 31 december 2019. Wetenschappers van de TOR-groep van de VUB Brussel volgen de tijdsbesteding van de Femma-medewerkers en onderzoeken wat de effecten zijn van minder uren werken op henzelf en hun gezin. De resultaten van het onderzoek gaan we delen met beleidsmakers en het grote publiek. Hiermee willen we het debat voeding geven én zo verder streven naar een maatschappij in evenwicht.
Bij Femma kan er veel
Anita Monsieur werkt al 30 jaar voor Femma. Zij doet de ledenadministratie. Ze werkt voltijds, geen 36 maar 32 uur, dank zij de AVS (rimpeldagen). En straks 30 uur. “Ik kijk hier positief naar uit, want ik ga wat meer vrije tijd krijgen,” zegt Anita. “Tijd voor mezelf, mijn gezin, en mijn schoonmoeder die 80-plusser is. Ik engageer me ook als lesgever en bestuurslid van een hondenschool en hoop mijn Femma-engagement binnen de groep van Buggenhout-Opdorp weer wat meer te kunnen opnemen.”
Het was hard werken
“We hebben vier kinderen. Er zijn er twee het huis uit en twee wonen nog thuis, maar elke week tafelen we met zijn allen samen. Een moment dat ik koester. Het is wel erg druk geweest de voorbije 30 jaar. Een groot gezin, een voltijdse job: het betekende weinig slapen en hard werken, maar we zijn erin geslaagd. Ik heb zelf ooit overwogen deeltijds te werken, maar financieel was dat voor ons niet haalbaar. De kortere werkweek van 30 uur is voor jonge personeelsleden echt een stap in de goede richting. Zo kunnen zij arbeid en gezin beter combineren.”
“Binnen onze eigen Femma-groep praten we niet zoveel over die nieuwe cao. Veel leden zijn al wat ouder, de meesten zijn al op (brug)pensioen. Het gaat om opa’s en oma’s die opvang doen voor de kleinkinderen. Ik hoop dat ik, als ik zover geraak, dat ook kan doen. Mijn kinderen moesten naar een onthaalmoeder, en dat kostte handenvol geld.”
We zullen er ongetwijfeld veel uit leren, ook qua werkorganisatie.
Je bent nooit te oud om te leren
“Wat Femma nu doet, is fantastisch. Het is een experiment over één jaar. Wat daarna komt, zullen we zien. Maar we zullen er ongetwijfeld veel uit leren, ook qua werkorganisatie. Alles wat we efficiënter kunnen doen, gaan we ook doen. Zelfsturende teams zijn een stap in de goede richting. Of ik mijn werk zal kunnen doen binnen die 30u? Ja, maar er zal nog heel wat moeten veranderen. Ik doe de ledenadministratie, maar om die in een veel kortere tijd te kunnen doen, zal er nieuwe software nodig zijn en hulp van andere collega’s uit mijn team. Ik sta wel open voor deze verandering. Nieuwe software: je bent nooit te oud om te leren, toch? Zolang je werkt, moet je mee in je werk. Oudere werknemers halen misschien niet het niveau van de jongeren, maar je moet mee. En dat kan hier bij Femma: we hebben goede collega’s. Je hebt bij Femma ook een grote vrijheid om je werk te organiseren: we kunnen nu al twee dagen per week telewerken. Ik heb vroeger voor een groot bedrijf gewerkt waar enkel het rendement telde, en waar de grote baas op ons vingers kwam zien en vroeg of het niet wat rapper kon.”
Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel, Kind en Samenleving en Flanders Synergy volgen ons gedrag nauwlettend op en gaan conclusies trekken over wat minder werken effectief met een mens en zijn naasten doet. De resultaten van het onderzoek gaan we delen met beleidsmakers en het grote publiek. We beloven belangrijke inzichten te geven om verder te streven naar een maatschappij in evenwicht. Het onderzoek kost 80.000 euro.