Meer lezen. Misschien heb jij dat voornemen ook wel gemaakt voor het nieuwe jaar. Want lezen is fijn, je kan het zonder schermpje doen, het kan ontspannend zijn, vaak steek je er nog wat van op. De ultieme me-time dus.

En toch komen we er niet toe. Lezen vraagt net wat meer inspanning dan scrollen of tv kijken, dus kiezen we vaak daarvoor. Na een drukke dag is dat boek toch iets dat je liever tot morgen weg legt en als je toch eens wachttijd hebt in een station of bij de sportles van de kinderen, heb je dat boek uiteraard niet bij. Of je bent in een boek begonnen en je geraakt er niet goed doorheen.

Herkenbaar?
Een leesclub kan soelaas brengen!

Vijf redenen waarom je je leesgewoonten compleet kan veranderen door deel te nemen aan een leesclub.

 1. Je leest andere boeken
  De zoektocht naar een goed boek is een klus op zich. Kijk je in de boekenbijlage van de krant? Ga je rondstruinen in de bib of in de boekenwinkel? Kijk je wat er thuis nog in de kast ligt of leen je een boek van een vriendin?

  Mogelijk berust de keuze die je maakt voor bepaalde boeken op toeval of gewoonte. Door deel te nemen aan een leesclub, word je uitgedaagd om eens uit je lees-comfortzone te gaan. Je leest een boek dat je misschien zelf nooit op het spoor was gekomen. En misschien is het wel geweldig. Of niet, dat is ook niet erg.
   

 2. Je verruimt en verdiept je perspectief
  Door met anderen over boeken te praten in een leesclub, verruim en verdiep je je blik perspectief op een boek. Waar je als lezer alleen en vooral je eigen interpretatie volgt, misschien aangevuld door wat recensies die je online opzoekt, kom je als deelnemer van een leesclub met een variatie aan perspectieven in contact. De manier waarop je een boek begrijpt en interpreteert kan daar behoorlijk door verrijken.
   
 3. Het biedt structuur
  Lezen voor je ontspanning is een heel vrijblijvende activiteit. En hoewel dat net fijn is (geen druk!), kan dat ervoor zorgen dat je een boek oppakt met de intentie het te lezen en dat je het maanden later nog eens tegenkomt onder een stapel papieren. Oeps!

  Door deel te nemen aan een leesclub, heb je deadlines. Natuurlijk hoeft niet het hele boek uit te zijn op de datum van de bespreking, maar vaak is het fijn om het wel uitgelezen te hebben. Op die manier helpt een leesclub jou wat ritme en structuur in je leesplannen te brengen.
   

 4. Je leert anderen kennen
  Andere mensen ontmoeten, diepgaande contacten en verbinding aangaan, als je al volwassen bent én in coronatijd? Chapeau als dat lukt. In een leesclub ontmoet je anderen met wie je minstens één ding gemeen hebt: jullie lezen graag. Je hebt ook meteen een gespreksonderwerp, namelijk het boek, waardoor de ontmoeting niet ongemakkelijk verloopt én aan diepgang wint.
   
 5. Over boeken praten vergroot je leesplezier
  Praten over de inhoud van een boek én over de leeservaring, maakt dat je steeds meer leesplezier krijgt. Een boek krijgt meer reliëf als je weet dat je het gaat bespreken. Andere dingen vallen je op, je duidt misschien hier en daar iets aan waar je het over wil hebben en je kijkt alvast uit naar het horen van de mening van je mede-leesclub-leden.

Bij Femma Wereldvrouwen kan je deelnemen aan een online leesclub!

Neem deel aan onze leesclubmeetings online.

 • Op 27 januari bespreken we ‘The Power Notebooks. Aantekeningen over sterke vrouwen’ van Katie Roiphe (online, 20u tot 21u30). Klik hier 
 • Op 24 februari komen we samen (eveneens online en van 20 tot 21u30) om ‘Ik ben een eiland’ van Tamsin Calidas te bespreken. Aanmelden kan hier
 • En op 29 maart praten we over ‘De herontdekking van het lichaam’ van Bregje Hofstede. Schrijf je hier in
   
Delen: