Vandaag, 21 januari, is het Blue Monday. Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.  Maar is dat wel zo?  Benieuwd naar de reacties van de Femmacollega’s na 3 weken in de 30-urenweek.

De vader van 'blauwe maandag' is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.  Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen.

Of de theorie van Arnall nu klopt of niet, feit is dat heel wat mensen een dipje hebben in januari.  Nu de collega’s van Femma al een drietal weken werken in een 30-urenweek ben ik benieuwd of die dip er is of niet.  Want het doel van het actieonderzoek is nagaan wat de effecten van een 30-urenweek zijn. 

Wat is het effect op het leven van de gezinnen? Krijgen we meer energie? Zien we onze vrienden meer? Slapen we beter? Hebben we meer quality time? Gedragen we ons duurzamer? Verandert onze kijk op ons werk? Zijn we minder chagrijnige ouders?...

Maandag of geen maandag, mijn dagen zijn tegenwoordig bijna allemaal even fijn om aan te beginnen.

Jeroen koos voor een 30-urenweek in 4 dagen.  Zijn normale niet-werkdag is vrijdag:  “De 30u werkweek zorgde ervoor dat ik vorige week geen opvangstress had toen mijn zoontje ziek werd.”

Jade werkte voorheen 28u en dit jaar 30u per week.  “Ik werk niet minder, maar zelfs twee uurtjes meer in de week. Maar dankzij de voorbereidende ondersteuning in de aanloop van de 30-urenweek weet ik nu veel beter dan vroeger hoe ik mijn agenda kan vullen met dingen waar ik blij van word. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben heel dankbaar voor mijn fijne job en mijn kids, maar ik probeer daarnaast nu ook elke dag tijd te maken om te leren coderen, te lezen in een boek en een blog uit de grond te stappen. Het is een heerlijk gevoel om daar nu eindelijk allemaal tijd voor vrij te maken. Maandag of geen maandag, mijn dagen zijn tegenwoordig bijna allemaal even fijn om aan te beginnen.”

Ook Loes (foto boven) werkt niet op vrijdag.  Als alleenstaande zijn alle huishoudelijke taken voor haar.  Daarnaast probeert ze creatief te zijn door te breien en sportief te zijn door te volleyballen en te fitnessen. “Het extra sporten zorgt ervoor dat ik mij nog meer fysiek kan afreageren. Maar daarnaast merk ik ook dat het mij meer energie geeft, waardoor ik tijdens het werk veel alerter ben en meer werk op kortere tijd kan verzetten.”  En het goeie voornemen is om een goeie band op te bouwen met haar metekindjes door 1 keer per maand een activiteit samen te doen. “Dit alles kan ik in mijn vrije tijd doen, zonder mijn vrienden en familie minder te zien. Voor mij is het belangrijk dat ik met hen een goede band onderhoud.  Na het leuk weekend kijk ik er steeds naar uit om de volgende werkweek te starten, waardoor ik maandag met plezier opsta!”

Voor mij is er nu geen druk op de ketel meer.

Ilse probeert de 6-urenwerkdag uit.  “Mijn maandagervaring ziet er voor mij (en mijn zoontje) dankzij de dertigurenwerkweek anders uit: Maandag is voor ons gezin altijd een drukke dag: mijn man werkt dan in Antwerpen en vertrekt ’s morgens vroeg en is ’s avonds pas tegen zessen terug. Dat betekent dat ik die dag onze zoon naar school breng en ook ga halen. Om half 7 is het voetbaltraining. In mijn 36-urenwerkweek betekende dit: om 9 uur starten en doorperen tot 17 uur. Dan naar school zoon ophalen en er vervolgens eten in stoppen. Het was een rush. In mijn dertigurenwerkweek stop ik nu om 16 uur. Kwinten is vroeger thuis, wat hij fijn vindt op maandag. Hij kan nog gitaar oefenen, rustig eten en wat scherm kijken. Voor mij is er nu geen druk op de ketel meer.”

Brenda vertelt zelf hoe ze de nieuwe werkweek indeelt en ervaart:  “Ik ben een wintermens. Mijn favoriete klimaat is vrieskou, blauwe lucht en zon. (Ik durf het bijna niet toe te geven om al wie nu snakt naar 28 graden en ijsjes niet voor de borst te stoten)  Helaas is het de laatste dagen wat grijs buiten, daar word ik minder vrolijk van. Dus het is inderdaad opletten geblazen voor Blue Monday! 
Ik koos voor een 4-dagen week. Ik merk nu al dat ik beter mijn privézaken kan plannen én ik uitgedaagd wordt om nog scherpere keuzes te maken op het werk. Wat die privézaken betreft, ik heb nu tijdelijk veel geregel voor mijn zoon Arne i.v.m. sociale zekerheid. Door zijn autismespectrumstoornis kan hij beroep doen op extra begeleiding maar er komt wel een hele papiermolen bij kijken en veel gesprekken met maatschappelijke dienst enz. Het geeft me een goed gevoel dat ik nu bijvoorbeeld een stuk van mijn volgende niet-werkdag hiervoor kan reserveren. Zo moet ik er mijn avonden niet aan opofferen en blijven er geen zaken in mijn hoofd spoken. Ik mag het parkeren en het staat gepland. Voor iemand die graag structuur heeft (zoals ik) is dit echt een verademing!"

Wat ben ik toch een gelukzak als ik kijk naar haar.

"En nog het volgende, op maandag werk ik vaak van thuis uit. Mijn poetsvrouw is dan ook aan het werk thuis. Wat ben ik toch een gelukzak als ik kijk naar haar. Ze vertelde mij onlangs nog dat ze haar hele vrije zondag tot 21 uur besteedde aan wassen, plassen en strijken. Dat brengt mij op het idee een lekker taartje in huis te halen op Bleu Monday om haar wat te verwennen. Zij zal het nog meer nodig hebben dan ik!”

Ook Elke zal geen last hebben van een deprimaandag:  “Ik zet mijn niet-werkdag die week op maandag om met een vriendin haar verjaardag te gaan vieren.  Een dagje me time dus.”

En ook ikzelf zie die Blauwe Maandag goed zitten!  Ik werk op maandag thuis van 9 tot 15u30.  Geen stress op zondagavond om alles klaar te zetten, want er is ’s morgens tijd genoeg.  En na schooltijd rustig de tijd voor huiswerk met de kinderen, huishouden, …  Er is tijd om lekker én gezond te koken en extra te voorzien voor de volgende dag.  De dinsdag staat immers heel wat voller gepland, want dan ga ik wel naar kantoor in Schaarbeek vanuit West-Vlaanderen en is er voetbaltraining voor één van de 3 kinderen.  Het lukt me zelfs zonder tijdsdruk klaar te zijn voor de 3-wekelijkse naai-avond van de Femmagroep waarin ik me als vrijwilliger engageer.

Benieuwd naar verdere ervaringen van de Femmacollega’s tijdens het actie-onderzoek?  Volg onze Facebookpagina en/of Twitteraccount en/of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Wat maakt dat het voor jou wel of niet een Blauwe Maandag wordt? 

Delen: