Mieke Dobbelaere werkt bij Femma. Ze is er de drijvende kracht achter De Maekerij, een warme ontmoetingsplek in hartje Leuven. Als coördinator staat Mieke in voor de zakelijke kant. Verder werkt ze de workshops uit en is ze verantwoordelijk voor de communicatie en marketing. Een hele boterham die je moeilijk in 30 uur gepropt krijgt. En toch is dat dit jaar de realiteit. Hoe een doorsnee week er bij haar uitziet? Ze laat ons meekijken in haar fotodagboek. #nofilter!

Home-office

Zo ziet mijn dag er meestal uit wanneer ik thuis werk: Eerst breng ik mijn twee kinderen, Jisse (5) en Vieke (8), naar school. Daarna wandel ik nog een blokje om. Dat half uurtje wandelen maakt mijn hoofd leeg. Toch wel aangenaam om je dag zonder stress te beginnen.

Ik probeer twee dagen in de week thuis te werken maar dat hangt af van de planning in De Maekerij.

De Maekerij maakt mij blij

De andere dagen werk ik in De Maekerij in Leuven. Ik zit hier echt op mijn plaats. Het eerste gevoel als ik binnenkom? Trots! Mijn taken zijn heel divers: van workshops uitwerken, het opvolgen van financiën en personeelszaken tot communicatie en marketing ... Ik doe het allemaal even graag en voor de volle 100%.

Topteam

Af en toe pendel ik naar het hoofdkwartier van Femma in Brussel. Voor een teamoverleg met de collega’s bijvoorbeeld. Onlangs volgde ik er een workshop van Veerle Dobbelaere. Deze actrice schoolde zich om tot life-/mental coach. Haar workshop rond ‘Werkgeluk werk’ was een echte opsteker.

Vrij op vrijdag

Sinds de 30-urenwerkweek werk ik niet op vrijdag. Ik trek dan naar het zwembad. Het was al een tijdje mijn voornemen om meer aan sport te doen. Eindelijk kan ik er werk van maken. Daarna is het tijd voor de boodschappen. Een zegen om dit op vrijdag te doen. Dat geeft meer ademruimte tijdens het weekend. Bovendien gebruik ik weekmenu’s. Zo hoef ik tijdens de week mijn hoofd niet te breken over wat er op tafel komt. Ook dat geeft rust.

In balans

Op mijn vrije dag trek ik tijd uit voor mezelf. De eerste zes maanden was dat wel een beetje zoeken. Ik vond het niet zo gemakkelijk om die dag in te vullen. Voelde me zelfs een beetje schuldig wanneer ik iets voor mezelf deed en niet voor anderen. Ik heb daar nu het juiste evenwicht in gevonden. Ik engageer mij bijvoorbeeld in de school van mijn kinderen. Ik neem er de geefkast onder mijn hoede. Verder werk ik mee aan creatieve projecten en help ik waar en wanneer ik kan.

Toekomstplannen

Ik wil ook meer tijd steken in het onderhoud van mijn tuin en zijn bewoners, onze vier kippen. Een ander project is het afwerken van ons huis. Nog zoveel plannen en nog maar drie maanden te gaan. Dan is het experiment met de kortere werkweek voorbij.

Minder moeten, meer genieten

Ik beleef mijn weekend nu bewuster dan vroeger. Ik besteed meer tijd aan de kinderen. We doen ook vaker een spontaan uitstapje in eigen land. ‘Minder moeten, meer genieten’, dat is het belangrijkste wat ik geleerd heb de afgelopen maanden.

Wat ik nu denk van de 30 urenwerkweek?

Ik heb er een dubbel gevoel bij. Ik haal veel voldoening uit mijn job. En het is ook niet evident om 30 uur te werken. De Maekerij is open van 9 tot 21 uur en ondernemen stopt niet om 17 uur. Wat ik niet erg vind want ik ben graag bezig.

Maar ik zie ook de positieve dingen. Ik ben rustiger in het weekend, ben blij met de tijd voor mezelf, ben bewuster bezig met mijn kinderen, geniet van dingen te doen op mijn tempo ... Soms vrees ik dat ik er niet genoeg van genoten heb de voorbije negen maanden.

Wat na dit jaar? Ik overweeg om 1/10 ouderschapsverlof op te nemen of eventueel om dit verlof in de vakantieperiode op te nemen. We zien wel ...

Delen: