Creativiteit. Heerlijk om ermee bezig te zijn.

Ken je de fijne meditatieve staat die ‘craftfulness’ heet, het gevoel dat je hebt als je iets creëert?
Mogelijk heb je ideeën en materiaal genoeg voor heel veel craftfulness, maar creatief bezig zijn vraagt niet enkel materiaal en ideeën, maar ook tijd en energie.

Die tijd en energie kom je wel eens tekort, als je alle vinkjes op je to do-lijst hebt afgevinkt, of als je een hele dag gewerkt of gezorgd hebt. Het is een pak makkelijker om dan ‘s avonds voor tv te hangen, dan nog iets te maken. Maar als je het toch kan opbrengen creatief aan de slag te gaan, voel je je vaak een pak beter. We reiken je drie manieren aan om je creativiteit te boosten!

 1. Daag jezelf uit

  Creativiteit raakt aan faalangst. We hebben immers geleerd vaak beoordeeld te worden op het eindproduct, en niet op ons proces. Als we iets gaan haken, breien, schilderen, tekenen of schrijven, richten we ons dus vaak op de kwaliteit van het product, in plaats van op het plezier dat we in het proces hebben, ongeacht of het eindresultaat een plekje aan de muur verdient of ergens in een map verdwijnt. Jezelf uitdagen te focussen op kwantiteit in plaats van op kwaliteit, kan helpen dit te veranderen.
  Een leuke manier om dat te doen? Start een 30-dagen-project. Dat betekent dat je 30 dagen op rij, elke dag iets maakt. Het hoeft niet mooi te zijn, je hoeft er niet veel tijd aan te besteden, het hoeft niet groot te zijn, maar je moet het wel doen. Want dat heb je met jezelf afgesproken. Je kan elke dag iets ‘random’ maken, maar je kan ook een specifieke techniek kiezen, bijvoorbeeld elke dag een klein waterverf-werkje maken, of dagelijks een gedichtje schrijven. Door deze uitdaging aan te gaan, leer je de drempel van het perfectionisme los te laten en gewoon te maken, ongeacht het resultaat. Maak een tracker zodat je elke dag kan afvinken. Dat geeft extra motivatie!
   

 2. Leer iets nieuws

  Iets nieuws leren kan heel stimulerend zijn voor je creativiteit. Je kan bijvoorbeeld een workshop zakelijk tekenen volgen, een online cursus borduren, een dag handletteren, schilderen, tekenen, aquarellen, kaarsen gieten, sjaals breien, bloemen drogen, …
  Ga op zoek naar een leuke workshop, misschien in het aanbod van De Maekerij en geef jezelf een creatieve boosterprik!
   

 3. Maak werk van een crea-kast

  Misschien heb je wel wat creatieve materialen liggen, her en der. Maar mogelijk liggen ze verspreid over het huis of kan je er niet zo makkelijk bij als je zin hebt om iets te maken. Plan een paar uren waarin je het creatieve materiaal van de zolder en uit de kelder haalt. Maak een goede selectie van wat je graag wil houden en berg het op in een kast die vanaf nu je crea-kast wordt. Als je de kast enkel maar hoeft open te trekken om aan de slag te gaan, is de drempel alweer een pak lager.

Doe je mee met de creatieve lunch-sessie?

Op 3 maart, van 12 tot 13u, gaan we onder leiding van Kristel in een online lunchsessie een moodboard maken of een protest-affiche voor de staking van 8 maart.
Haak jij aan voor een creatieve lunchpauze?
Schrijf je dan HIER in.

Delen: