Zoë Van Eetvelde (24 jaar) woont in Gent bij haar moeder en zus. Ze werkt als veger bij de manuele veegploeg van IVAGO en is een trouwe supporter van AA Gent.  

Hoe ziet je week eruit? 

Zoë: ‘Ik werk van maandag tot en met vrijdag, en in het weekend ben ik vrij.  

Op weekdagen sta ik elke ochtend op tussen vier en half vijf. Op weg naar mijn werk haal ik eerst twee collega´s op. We komen ongeveer een kwartier voor we moeten beginnen op onze dienst aan. We checken altijd eerst of we nieuw materiaal nodig hebben – nieuwe borstels, schoppen, handschoenen of vuilzakken - en dan gaan we met de camionette op weg. Onze planning hangt af van de dag, en van het seizoen.  

Om zes uur beginnen we, dan vertrekken we naar onze eerste bestemming. Om negen uur nemen we een kwartiertje pauze, en vervolgens werken we verder tot de middagpauze om twaalf uur. Daarna werken we nog even door tot twee uur. Wanneer we weer op de dienst aankomen, gooien we het afval in de oven. Op woensdag gaat dat iets sneller vooruit, omdat er dan geen grote vuilniswagens zijn, zodat we minder lang moeten aanschuiven.  

Als ik rechtstreeks naar huis ga, ben ik rond een uur of drie thuis. Maar op woensdag of donderdag ga ik vaak eerst nog even inkopen doen.  

Elke weekdag verloopt ongeveer hetzelfde, alleen op vrijdag is er meer werk. Dan maken we de Overpoortstraat schoon, waar de studenten de avond voordien zijn uitgeweest. Dus, daar hebben we extra veel op te kuisen. Sinds corona vind ik dat minder erg dan voorheen. De Overpoortstraat is immers bijna twee jaar lang leeg geweest, en dat was eigenlijk een beetje jammer. Het is fijn om te zien dat er nu tenminste weer geleefd wordt.’ 

Hoe is de rolverdeling thuis? 

‘Mijn moeder doet de was, mijn zus soms ook. Ik doe de boodschappen en zorg voor onze huisdieren –we hebben een hond en vier katten, waarvan twee kittens van twee maanden oud.  

Koken doen we ieder om de beurt en ook het schoonmaken is redelijk verdeeld. Alleen aan het einde van de week moet je me niet vragen om schoon te maken, want dan heb ik echt geen zin om nog te staan vegen.’  

Hoe zorg jij voor jezelf? 

‘Tijdens de week heb ik weinig vrije momenten, daarom probeer ik mijn weekends te gebruiken voor familiebezoek, of om af te spreken met vrienden. 

Ik ga ook elk weekend naar de voetbal, daar haal ik echt mijn energie uit. Mijn hele dag staat dan in het teken van AA Gent. Voordat de match begint, ga ik met de supportersclub in Gentbrugge iets drinken, en als we op verplaatsing spelen, ben ik een van de sfeermakers op de bus. Op het werk weten ze van mijn voetbalhobby, ik heb al een paar keer vrijgenomen zodat ik kon gaan supporteren wanneer mijn ploeg in het buitenland speelde. Op mijn werk maken ze daar geen problemen van, dat is wel mooi.’ 

Delen: