De kortere werkweek bij Femma heeft niet alleen gevolgen voor de werknemers zelf. Ook hun omgeving leeft mee. Partners en kinderen dragen zelfs bij aan het onderzoek.

Zoals bijvoorbeeld Dirk De Troy. Hij is samen met Joke Callens, directiesecretaresse bij Femma. Net als Joke, moet ook hij, als partner, zijn tijd registreren. Hij heeft al twee meetmomenten achter de rug. Hoe verliep dat voor hem? Wat leidt hij eruit af? Wat vindt hij zelf van de 30-urenwerkweek?
 

Foto: © Stefaan Van Hul -  www.stefaanvanhul.be

Dirk De Troy werkt voltijds als buschauffeur bij De Lijn. Dus: onregelmatige uren met weekendwerk, ochtend-, dag- en avondshiften. Maar dat stoort hem niet. Zo kan hij de kleinste naar school brengen en ophalen. Dirk heeft nog twee bijna volwassen kinderen uit een vorig huwelijk.

Als hij niet in de chauffeurszetel zit, volgt hij een opleiding tot ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg en de verslavingszorg. Dat in combinatie met een voltijdse job, lijkt op zich al behoorlijk pittig. Toch vindt hij nog de tijd om te joggen en zich te verdiepen in een gezonde levensstijl.

Zelf heeft hij geen nood aan de 30-urenwerkweek, zegt hij. Door de onregelmatige en wisselende uren, ervaart hij voldoende flexibiliteit. Op gezinsniveau ziet hij de voordelen wel.

Je hebt, net als alle Femma-medewerkers, je tijd moeten registreren. Hoe is dat verlopen?

“Dat was via een app. In het begin stond ik er wat sceptisch tegenover. Je moet namelijk voortdurend noteren wat je doet. Uiteindelijk viel dat allemaal wel mee. Als partner moest je niet helemaal tot in detail gaan en mocht je je beperken tot algemene tijdsblokken. Het enige wat soms voor wat frustratie zorgde was de app die haperde. (lacht)

Wat mij het meest is opgevallen is dat er vooral tijd kruipt in werken en slapen. Dat zijn de twee grootste blokken. Daarnaast verplaats ik me veel. Echt spectaculair zijn die inzichten niet.”

Wat vind je zelf van de 30-urenwerkweek? Is er een groot verschil met vroeger toen Joke nog 38 uur ging werken?

“Ik denk dat de introductie van de 30-urenwerkweek voor heel wat sectoren een mooi voordeel kan opleveren. Ik vraag me wel af of dit toepasbaar is op alle sectoren.

Op persoonlijk vlak heb ik het gevoel dat Joke en ik meer ademruimte hebben. Maar het is nog altijd een puzzel om alles op een gestructureerde manier te organiseren.

Het grootste verschil met vroeger is dat we alles vlotter kunnen organiseren en daardoor minder een beroep moeten doen op derden zoals bijvoorbeeld de grootouders.

We slagen er beter in om goede afspraken te maken en om die op elkaar af te stemmen. We maken tijd om samen te zitten en een planning op te stellen. Ikzelf neem de schoonmaak en de tuin voor mijn rekening. Joke kookt, strijkt en doet de was en de plas. De zorg voor de jongste verdelen we. Die taakverdeling hadden we vroeger ook al.

Ik kan niet zeggen dat we meer tijd hebben voor elkaar. Dagelijkse beslommeringen zitten dit nog altijd in de weg. Voor Joke is het verschil met vroeger groter, denk ik. Zij heeft nu af en toe een moment voor zichzelf zodat ze kan sporten.”

Om te eindigen geeft Dirk nog een pluim aan Femma. “De betrokkenheid bij het experiment onder de werknemers is bijzonder groot. Hoe ze dat hebben klaargespeeld, vind ik straf. Ik ben trots dat ik als partner een stukje kan bijdragen.” 

Delen: