Altijd klaar staan voor anderen. Niet alleen aan je eigen belang denken, maar ook en misschien wel eerst aan dat van anderen. Misschien wel beter aanvoelen wat de ander nodig heeft dan hij of zij zelf. Je best doen om het iedereen naar zijn zin te maken.

De wereld zou een betere plek zijn als we meer rekening zouden houden met elkaar. Dat lijkt simpel en duidelijk. En toch zit daar ook een valkuil in.

Dat je eerst voor jezelf moet zorgen voor je voor anderen kan zorgen wordt vaak geïllustreerd met de wat akelige metafoor van het zuurstofmasker in het vliegtuig. Als je je eigen zuurstofmasker niet op zet, ben je immers niet in staat anderen te helpen. Dat is misschien de meest voor de hand liggende reden waarom er een evenwicht moet zijn tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor anderen.

Maar er zijn meer redenen. Want zorgen voor anderen kan een manier zijn of worden om invloed te krijgen op de ander. Of om geen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven, door je te richten op anderen. Of in je wens om lief en aardig te zijn, kan je onoprecht worden.

Pleasen is dus niet zo onschuldig als het lijkt.

Ben jij een pleaser?

Doe hier de test.

Beantwoord elk van de onderstaande vragen met JA/NEE.

Tel dan hoe vaak je JA hebt geantwoord.

  1. Ik zeg soms JA als ik NEE bedoel.
  2. Ik ga zelf akkoord om iets te doen voor iemand, en vervolgens koester ik wrok tegenover die persoon. Ik voel dus boosheid ten opzichte van de persoon die me verzocht heeft iets te doen.
  3. Ik heb het gevoel dat mensen me vaak voor lief nemen en het maar vanzelfsprekend vinden wat ik voor hen doe.
  4. Ik heb het gevoel dat uitingen van vriendschap of liefde niet evenwaardig beantwoord worden in mijn leven. Met andere woorden: ik voel dat ik meer investeer in de vriendschap of relatie dan de andere(n).
  5. Ik voel me vaak verongelijkt.
  6. Ik voel me vaak overvraagd.
  7. Ik voel me vaak schuldig.
  8. Ik ben altijd bezig met het inschatten van de verwachtingen en de verlangens van anderen.
  9. Ik vermijd het mijn mening te geven uit angst dat ik anderen daarmee voor het hoofd stoot.
  10. Ik wil het lieve, goede, beleefde, talentvolle, warme, attente meisje zijn dat door iedereen aardig wordt gevonden.

Heb je meer dan vijf keer ja geantwoord? Dan zou je wel eens een pleaser kunnen zijn.
Daar iets aan doen begint bij bewustwording.

In het webinar ‘Stoppen met pleasen’ duiken we in het thema.

We starten bij het eerlijk naar onszelf kijken, we ondergaan een mindshift in ons denken over pleasen én we eindigen het webinar met een plan.
Ben jij erbij op 17 februari, 20u tot 21u30?

Delen: