Vanaf nu kunnen pas bevallen AB InBev werknemers genieten van maar liefst 26 weken moederschapsrust. Dit is 11 weken meer dan momenteel wettelijk verplicht is in België.  Ook voor vaders en meemoeders stijgt het volledig betaald geboorteverlof van twee naar vier weken. (In plaats van 3 weken gedeeltelijk betaald). Om de terugkeer naar het werk te vergemakkelijken biedt AB InBev bovendien een nieuwe regeling aan: wie wil kan de eerste twee maanden aan 75% werken terwijl je loon aan 100% doorloopt.  

We zijn zeer verheugd dat AB InBev toont dat mensen méér zijn dan slechts werknemers. Deze regeling gunt personeel de tijd en ruimte, ook financieel, om de rol als ouder volwaardig op te nemen. Dit is ook in belang van het kind: volgens Unicef kunnen kinderen tot drie maanden best thuis verzorgd worden. Daarnaast voorziet AB InBev het nodige comfort en de flexibiliteit om de overgang naar de werkvloer op eigen tempo te maken.  Dergelijke innovatieve maatregelen kan Femma Wereldvrouwen enkel toejuichen!

Gapende kloof

Toch zien we één groot verbeterpunt : de gapende kloof tussen moeders en vaders of meemoeders is niet gedicht. Van het moederschapsverlof zijn er gemiddeld 8 weken nodig voor herstel. Er blijven in deze regeling dus 18 weken over voor puur zorgverlof, nog steeds meer dan 4 keer de periode die vaders en meemoeders krijgen.  De eerste maanden na de geboorte zijn zeer bepalend in de eerlijke verdeling van de kindzorg. Verlovenstelsels mogen die ongelijkheid niet onbedoeld in de hand werken. Een langer zorgverlof voor vaders kan een oplossing bieden.  De nieuwe regeling van AB Inbev kan dus drie keer zo krachtig zijn wanneer zowel mannen als vrouwen een gelijk aantal maanden geboorteverlof krijgen. Dit is het model dat Volvo eerder dit jaar invoerde.

De grote fout schuilt in de gedachte dat moeders de ‘primaire’ en ‘belangrijkste’ zorgverstrekkers zouden zijn. Belangrijk is dat we écht werk maken van een mentaliteitswijziging. Zorgen is evengoed een mannentaak!

Lees het volledige persbericht hier

Delen: